[...] z pomidora i papryki II śniadanie:Kefir z grahamką Mandarynka obiad:Zupa jarzynowa Pulpeciki cielęce w warzywach z ryżem Buraczki duszone Sok owocowy podwieczorek:Jabłko pieczone kolacja:Chleb razowy Makrela wędzona Sałata z olejem Herbata ęPrzewlekła niewydolność układu krążenia to choroba, w której serce w całości, albo jedna z jego [...]
[...] kurczaka (bez skóry)/1/2 małej piersi z kurczaka, 8 różyczek kalafiora/brokuła lub 1 1/2 kubka fasolki szparagowej (zjedzone bez masła i bułki tartej) albo 2 plastry schabu pieczonego (możę być nadziewany np. suszonymi śliwkami, morelami) lub karkówki pieczonej lub 2 udka (pałki) z kurczaka pieczone/z rożna (zjedzone bez skóry), 5 łyżek [...]
[...] energii - całych 30% ich wartości energetycznej. Jako efekt uboczny powstaje przy tym ciepło. Zalecany sposób przygotowania potraw: Ryby przyrządza się tylko gotowane, pieczone na oliwie z oliwek lub grilowane. Nie wolno używać ryb wędzonych oraz w majonezie. Jedynymi możliwymi ,, dodatkami „ są : makaron bez dodatku jaj, ryż, ziemniaki ( i [...]
[...] filiżanka kawy z mlekiem. Podwieczorek: szklanka soku jarzynowego. Kolacja: filiżanka bulionu bez tłuszczu, jeden strąk papryki faszerowanej chudym mielonym mięsem, jedno pieczone jabłko, dwie łyżki chudego twarożku z drobno usiekanym szczypiorkiem, filiżanka herbaty z sokiem cytrynowym. Napój do poduszki: szklanka zimnego lub gorącego [...]
[...] - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orze-chów. Spożywać 3 dni (wieczorem). Zewnętrznie Odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje się wraz z oliwą z oliwek, w formie okładów. Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny. Najłatwiej strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.
[...] ciało na energię. Oczywiście pod warunkiem, że nie jesz ich w postaci nasiąkniętych olejem frytek, chipsów i placków ziemniaczanych. "Jedz kartofle gotowane na parze lub pieczone, aby straciły jak najmniej witaminy C i miały minimalną ilość kalorii" – mówi Eisenberg. Białko: dostarczaj mięśniom paliwa 6 razy dziennie Jeśli lubisz mięso, dobra [...]
[...] dobrze tolerowane ponieważ zawarta w produktach duża ilość bakterii kwasu mlekowego trawi laktozę. Inne produkty żywnościowe mogą zawierać laktozę, waczając: chleb i inne pieczone wyroby, przetwarzane płatki śniadaniowe, ziemniaki w proszku, zup, napoje mleczne, margaryny, wędliny (nie koszerne), sosy sałatkowe, słodycze i inne przekąski; mix [...]
Tekst stanowi LUŹNE streszczenie artykułu zamieszczonego na łamach czasopisma "Wiedza i Życie" pt."Zdrowo i po polsku" autorstwa Małgorzaty T. Załogi. O czym jest ten artykuł? O tym, że Polak potrafi ------------------------------------------------------------- W dobie epidemii chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca,cukrzyca czy [...]
[...] bez skóry), chude mięso wołowe, cielęcina i schab, chude ryby (dorsz, mintaj, szczupak). Z wędlin można polecać wędliny drobiowe, chudą szynkę i polędwicę, chude mięsa pieczone. Z mięsa i wędlin należy usuwać tłuste części. Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym (a nie na kościach i tłustym mięsie) - jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny. [...]
[...] 200 kcal w 100g - łosoś, węgorz. Jako dodatki do grillowanej, czy gotowanej na parze ryby można wybrać ryż z przyprawami, bądź ziemniaki, również z grilla (najlepiej pieczone w folii), do tego gotowane lub świeże warzywa, np. surówka z marchewki z jabłkiem, czy gotowane brokuły, marchew, czy fasola szparagowa. Mamy wówczas smaczne, [...]
[...] bez skóry), chude mięso wołowe, cielęcina i schab, chude ryby (dorsz, mintaj, szczupak). Z wędlin można polecać wędliny drobiowe, chudą szynkę i polędwicę, chude mięsa pieczone. Z mięsa i wędlin należy usuwać tłuste części. Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym (a nie na kościach i tłustym mięsie) - jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny. [...]
[...] dobrze wykształconej podtrzymującej tkanki mechanicznej. WARZYWA W KUCHNI Z warzyw w kuchni można przygotować prawie wszystko. Najczęściej jadamy je na surowo, gotowane albo pieczone. Można je też dusić. Bardzo ciekawą metodą obróbki cieplnej warzyw jest gotowanie na parze - wówczas dochodzi do małych strat wartości odżywczych, a smak takich [...]